30 квітня 2013 р.

Образ матері у творах Т.Г Шевченка (ІІ варіант)



Немає нічого святішого за матір. Для кожної людини вона – єдина та найкраща. Навряд чи знайдеться той, хто зміг сповна віддати їй свій борг. Хоча мені здається, що я знаю таку людину. Це Тарас Григорович Шевченко. У багатьох його творах ми зустрічаємо дітей-сиріт чи матерів-покриток. Мабуть, це все - з його дитинства. Свою матір Катерину він втратив у дев*ять років. З того часу й аж до самої смерті Кобзар так і не мав справжньої родини. Мачуха не любила малого Тараса, а після смерті його батька взагалі вигнала хлопця з дому. От так і став він  справжнім сиротою. Щось є спільне між сиротою та дівчиною-покриткою. Вони обидва нікому не потрібні, лишень нечисленні люди приголублять їх та допоможуть.

Образ матері у творчості Т.Г. Шевченка (І варіант)



Українська земля багата на геніїв. Знаним у всьому світі є Тарас Григорович Шевченко. Він увіковічив у світовій літературі той період з історії нашої держави, коли люди були закуті в кайдани рабства та неволі, але намагалися порвати їх. Окрім громадянської лірики, у спадщині Кобзаря є чудові ліричні твори. Окрім поневоленого народу, людей-бунтарів він також зобразив близькі кожному образи. Найпершим таким образом є образ матері. У часи Шевченка доля жінки була тяжкою. На її здавалося б тендітних плечах лежала й робота в полі, і виховання дітей, і порання по господарству.

Жіноча доля у творах Т.Г.Шевченка (IV варіант)



Жіночу вроду оспівували поети всіх часів. Про красу душі жінки написало менше людей. Про проблеми та страждання в житті жінки творів виявилося ще менше. Усесвітньо відомий наш Кобзар належить до тих, хто описав жіночу долі з усіма її принадами та невигідностями. Він співчував жінці-удові, він возвеличував жінку-матір, він бідкався про долю жінки-покритки. Найбільше Шевченко відомий завдяки своїй громадянський ліриці, у якій він підіймав народ на боротьбу, будив від сну. Мало хто звертає увагу на такі душевні та пронизуючі твори, як «Катерина» та «Наймичка». Звісно, можна ще назвати поеми «Марія», «Слепая» тощо, проте, як на мене, саме такі дві протилежні героїні, як Катерина та Ганна найкраще допоможуть розкрити тему жіночої долі в творчості українського генія.

Жіноча доля у творчості Т.Г. Шевченка (ІІІ варіант)



Неможливо любити країну та ганьбити її народ. Тарас Григорович Шевченко любив Україну та оспівував її народ. Українців він увіковічив на папері. Найлиричнішими творами, які ми можемо знайти в «Кобзарі», є твори, які описують українську жінку.

Жіноча доля у творах Т.Г. Шевченка (ІІ варіант)



Тарас Шевченко відомий у світі як борець за волю та свободу України, як людина, що своїми віршами воскресала пам*ять про козаків, гайдамаків. Набагато рідше люди згадують, що Кобзар так чудово й так виразно описав образ української жінки. У різних своїх творах він зображував різних жінок у різних обставинах.

Жіноча доля у творах Т.Г. Шевченка (І варіант)



Відомо, що прекрасні та великі твори не тільки змінюють розуми, а й надихають на створення так само прекрасних творів. Так, мабуть, поема «Катерина» Т.Г. Шевченка надихнула Леоніда Кисельова на написання своєї «Катерини». Цей вірш пронизаний болем, співчуттям та гордістю, проте мова зараз піде не про творіння Леоніда Володимировича. З його твору мені зараз хотілося б виділити лише рядки:
Тільки би Шевченкова Мадонна
В сніжне небуття не полягла.
Тільки би вона донесла сина 
До свого народу, до людей.