24 червня 2014 р.

Поема "Мойсей" І.Я. Франка (ІІ варіант)

Українська література багата на справжні шедеври. Більшість із них не для простого прочитання: їх варто перечитувати, розуміти, придивлятися до деталей. Серед геніїв нашого народу почесне місце займає іван якович франко та його філософська поема «Мойсей».



Аби сповна зрозуміти цей твір, треба знати причини його створення. Основна частина була написана з січня по серпень 1905 року.  Передумовою створення «Мойсею» була подорож в Італію. Наша Україна і країна Золотого Чобітка мають дещо спільне у своїй історії: обидві боролися за свою цілісність та незалежність, на їхнім землях велася жорстока боротьба за свободу з давніх-давен  Але не це надихнуло Івана Яковича написати про іудеїв.
У Римі він відвідав базиліку Сан П*єтро ін Вінколі, де розташоване гробовище  Юлія ІІ.  Там стояла красива, наче жива статуя Мойсея роботи Мікеланджело.  Папою Юлієм ІІ був Джуліано делла Ровере. За право сидіти на престолі Святого Петра ця людина боролася довго та запекло. За часів Родріго Борджіа делла Ровере був у  вигнанні через конфлікти з Папою Римським. Після смерті Олександра 6 ніщо не заважало йому бути обраним конклавом, але ні – кардинали обрали Папою Франческа Пікколоміні. Проте Пій ІІІ не довго був Рабом рабів Божих – через 26 днів після інтронізації він досить загадково помер.
Тільки тепер Джуліано став Папою Римським. Юлій ІІ був жорстоким і немилосердним, та, незважаючи на це, він запам*ятався як щедрий меценат та прихильник мистецтва. Ця статуя Мойсея сидить, але складається враження, наче  пророк присів для коротко перепочинку.
Але годі про статую – повернімося до поеми.  Головним героєм є Мойсей. Сам автор каже, що пророком є «дідусь слабосилий, що стоїть край могили». То яка ж від нього користь? Мойсей 40 років водив свій народ, казав про землю обітну. Йому вже не вірять, з нього сміються, піддають сумнівам його розмови з Богом.
Душу головного героя розриває віра в Єгову та підмови Азезеля про те, що Бога не існує,  що все  зроблене  Мойсей  зробив через гординю, самовпевненість. Становлення душі, глибокий самоаналіз, боротьба із самим собою – ось усе те, що можна побачити в цій поемі.
Мойсей усім своїм образом картає дух рабської покори, закликає до боротьби для досягнення кращого життя. Цей твір – крик душі І. Франка. Усе, що він хотів сказати, що міг і не міг висловити про свою Україну, про її боротьбу – усе це є в «Мойсеї». Як влучно підходять сюди слова Ліни Василівни Костенко: «Якими я скажу тобі словами, що ти в мені повік не одболиш!»

Немає коментарів:

Дописати коментар